www.rosanasmussen.nl

Eerste optreden

De muziekreis is begonnen. En dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht. Ik was nog maar een paar dagen in Peru toen ik gevraagd werd om op een grote bruiloft te komen spelen. Dat is natuurlijk een super mooie kans omdat ik daar heel veel lokale mensen in één keer kan bereiken. Bij aankomst in Peru ben ik meteen mijn solo-act gaan fine-tunen om mijzelf hier goed op voor te bereiden. Ruim een half uur aan eigen muziek, waaronder ook nieuwe nummers die ik heb geschreven in salsa-stijl, mocht ik demonstreren voor zo’n vijfhonderd man!

Hier in Peru zijn vele eeuwenoude tradities die vanuit het verleden nooit veranderd zijn. Dit heb ik beleefd tijdens de bruiloft. Er speelden twee grote bands (orchestra’s) en een dansgroep gaf een demonstratie ten midden van de dansvloer. Zowel de dansgroep als de twee bands speelden de traditionele stijl Huayno. Huayno is een traditioneel genre met wortels in de hooggebergten van de Andes en bevat zowel Spaanse als Westerse muzikale elementen. Elke regio heeft zijn eigen stijl hier en dat is eeuwenlang niet veranderd. Huayno is typerend door de vele blazers (vooral saxofoons), gitaren, mandolines, charango’s (luiten), violen, quenas (fluiten), harpen en bandurrias.

Nadat ik ’s middags uitgebreid opgemaakt werd en een roze jurk aan kreeg heb ik op de helft van de avond mijn solo-act gepresenteerd. Dit deed ik met de loopstation die ik NL al had geprogrammeerd met allerlei zelfgemaakte backing tracks. De percussie die in Afrika was ingespeeld heb ik los in de loopstation geïmporteerd en allerlei latinpercussie-partijen had ik gemaakt om mijzelf te ondersteunen bij mijn nieuwe songs.

De solo-act pakte goed uit want na afloop kwamen de bandleden van de hoofdact naar mij toe om een foto met mij te maken! En daar bleef het niet bij. Uiteindelijk heb ik met de band een afspraak gemaakt om hun repetitie donderdag bij te wonen en te kijken naar mogelijke samenwerkingen.

Na het optreden ben ik het publiek ingegaan om mijzelf in de danstradities te dompelen. Lokale bewoners hebben mij de Huayno en Jauja dans geleerd. Of in ieder geval de basis daarvan! Dit is als muzikant, vind ik, zeer interessant en leerzaam omdat je de muziek beter leert voelen. Benieuwd hoe dit eruit zag? Kijk dan naar het filmpje hieronder!

Al met al is het balletje hier in Huancayo dus al gaan rollen en leer ik over de lokale muziekstijlen in zowel muziek als dans. Tot de volgende update!

 

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2023 www.rosanasmussen.nl

Thema door Anders Norén